„KÉT KERÉKRE SZOLNOK!” KERÉKPÁRFORGALMI HÁLÓZAT FEJLESZTÉSE SZOLNOKON

Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzatának az Új Széchenyi Terv Észak-Alföldi Operatív Program keretében meghirdetett „Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése” című pályázati kiírás részeként a „Két kerékre Szolnok!” című, ÉAOP-3.1.3/A-11-2011-0004 azonosító számú pályázata összesen 490.056.357,- Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.
„Két kerékre Szolnok!” kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése SzolnokonA projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg, a támogatás intenzitása 90%.

A projekt keretében megvalósuló beruházások 2013. IV. negyedévben kezdődnek és a szerződés szerinti befejezési határidejük: 2014. augusztus 15.

Szolnokon 26,5 km hosszan található kerékpárút, azonban a meglévő szakaszok egymástól elkülönülten helyezkednek el, jelenleg nem alkotva összefüggő hálózatot, melynek oka az, hogy az egyes nyomvonalak évtizedes különbségekkel épültek, és jellemzően a lokális igényekhez igazodtak.

A projekt elsődleges célja, hogy Szolnok városában a jelenleg egymástól elkülönülő kerékpárút szakaszokat komplex hálózattá fejlessze, melyen keresztül biztosítottá válik a belváros intézményeinek, szolgáltatóinak, munkaadóinak kerékpárral történő biztonságos megközelítése minden városrészből. Az útszakaszok kiválasztásánál elsődleges szempont volt a direkt és lehető legrövidebb elérés biztosítása, vagyis hogy a célállomások kerékpárral közvetlenül megközelíthetőek legyenek és a már meglévő szakaszokkal együtt komplex hálózatot alkossanak.

A projekt keretében 17 szakaszon, összesen 9 km hosszan új kerékpárút épül, továbbá a mára leromlott és kerékpárral nehezen járható szakaszokon összesen 4,7 km hosszan újítják fel a kerékpárutat.

A kerékpárok biztonságos tárolása érdekében – ahol az általános igénybevétel indokolja – új kerékpártárolókat helyezünk ki: 190 rögzítési pontot közoktatási intézményeknél, hatvanat pedig sportlétesítményeknél.

A kivitelezési munkálatokkal párhuzamosan a projekt keretén belül szemléletformáló akciókat szervezünk, melynek elsődleges célja a kerékpározás, mint egészséges és környezetkímélő közlekedési forma elterjesztése és közkedveltté tétele. A szemléletformáló akciók keretében – melynek célcsoportja Szolnok város lakossága, beleértve minden korosztályt – kerékpáros kampányok indítását tervezzük, ösztönözve a lakosságot a kerékpárok használatára gépjárműveik helyett.

A fejlesztésekről bővebb információt a www.szolnok.hu és a https://www.facebook.com/ketkerekre.szolnok oldalon olvashatnak.

SZVF
Megszakítás