KÉT KERÉKRE SZOLNOK! KERÉKPÁRÚT FEJLESZTÉS ÉS ÉPÍTÉS

Folytatódnak a Két kerékre Szolnok! projekt keretében a kerékpárút kivitelezési munkái.

A jelentős idegenforgalmi és környezetvédelmi beruházás az Európai Unió támogatásával valósul meg – a támogatás intenzitása 90 százalékos. A projekt keretében megvalósuló kivitelezések még tavaly ősszel kezdődtek el és várhatóan idén őszre be is fejeződnek. Körültekintően kiépített és folyamatosan gondozott kerékpárút-hálózat nélkül manapság már bizonyosan befulladna járműforgalmába és az általa okozott benzingőzbe egy nagyváros. Szolnokon is egyre népszerűbbé válik a kerékpáros közlekedés, melynek egészség- és környezettudatos, szemléletformáló tényezője is van. Szolnokon 26,5 kilométer hosszon nyúlt el eddig kerékpárút, azonban a meglévő szakaszok egymástól elkülönülten helyezkedtek el. A „Két kerékre Szolnok!” elnevezésű beruházás előtt nem alkottak összefüggő hálózatot, melynek az volt az oka, hogy az egyes nyomvonalak évtizedes különbségekkel épültek és jellemzően a helyi igényekhez igazodtak.

A hamarosan a végéhez közeledő fejlesztés elsődleges célja, hogy a jelenleg egymástól elkülönülő kerékpárút-szakaszokat komplex hálózattá fejlessze, melyen keresztül biztosítottá válik a belváros intézményeinek, szolgáltatóinak, munkaadóinak kerékpárral történő biztonságos megközelítése, minden városrészből. Az útszakaszok kiválasztásánál elsődleges szempont volt a direkt és lehető a legrövidebb csatlakozás biztosítása, vagyis, hogy a célállomások kerékpárral közvetlenül megközelíthetőek legyenek és a már meglévő szakaszokkal együtt komplex hálózatot alkossanak. A projekt keretében 17 szakaszon, összesen 9 kilométer hosszon új kerékpárút épül, továbbá a leromlott és kerékpárral nehezen járható szakaszokon, összesen 4,7 kilóméteren újulnak meg a kerékpárutak. A kétkerekűek biztonságos tárolása érdekében, ahol az általános igénybevétel azt indokolja, új kerékpártárolókat helyeznek ki: 190 rögzítési pontot közoktatási intézményeknél, 60-at pedig sportlétesítményeknél.

A kivitelezési munkálatokkal párhuzamosan, a projekt keretén belül, szemléletformáló akciókat szerveznek, melynek elsődleges célja a kerékpározás, mint egészséges és környezetkímélő közlekedési forma elterjesztése és közkedveltté tétele. A szemléletformáló akciók keretében – melynek célcsoportja Szolnok város lakossága, beleértve minden korosztályt – kerékpáros kampányokat indítottak, s indítanak, ösztönözve a lakosságot a kerékpárok használatára a gépjárműveik helyett. Bár nyakunkon az ősz, de a kitartó kerékpárosnak nem legyőzhetetlenek az évszakok okozta akadályok, főleg, ha megfelelően kiépített és rendben tartott kerékpárutakon gördülhet. Ez Szolnokon immáron biztosított lesz!

SZVF
Megszakítás