ORSZÁGOSAN ISMERT GRAFFITIS DÍSZÍTETT FEL EGY SZOLNOKI FALSZAKASZT

Nikon One, Magyarország egyik legelismertebb graffitise díszített fel festményével egy buszmegálló mögött található sivár falszakaszt a Mártírok útján. Nem illegális akcióról van szó: a művész a Szolnoki Városfejlesztő Zrt. felkérésére dolgozott a Tisza Fővárosában.

„A graffiti kultúra ma Magyarországon, akárcsak máshol a világban, rég túlmutat a felújított házak összefirkálásán. Üzeneteket hordoz, véleményt nyilvánít, inspirációt ad. Kitört az illegalitásból, és a világot behálózó kulturális ipar része” – mondta el Nikon One fújás közben.

„A graffitizés itthon is úgy indult, hogy bandákba verődött, csellengő, útkereső, de tehetséges és kreatív fiatalok kezdték megmutatni egymásnak, mit tud a másik. Ma már a számtalan kiállítás, a fesztiválokon való megjelenések, a tűzfalfestő projektek, a stílusjegyek reklámokban és a filmekben való megjelenése mutatja, hogy a graffiti rég kitört a gettóból, és elismert művészi kifejezésmód lett” – tette hozzá Nikon.

Nikon One az egyik legismertebb magyar graffitis. Illegális graffitisként kezdett, és az underground kultúrából kitörve vált elismert művésszé. Dolgozott már itthon, forgatott hollywoodi filmnek, az Operának, vagy olyan nemzetközi civil szervezetnek is, mint a Greenpeace.

A Szolnoki Városfejlesztő fontos feladatának tartja, hogy színt és életet vigyen a városrészek  felhagyott területekkel határos, kevésbé frekventált vagy sivár  pontjaira. Egy-egy komor falfelület komolyan rontani tudja a járókelők hangulatát. A változáshoz csak egy bátor lépés kell: például egy olyan kortárs, modern eszköz felvállalása a város színesebbé tételéhez, mint a művészi szintű graffiti.

A graffiti lehet igényes, modern művészeti forma. A szolnoki várostervezés nem fél a kortárs eszközökhöz nyúlni a város színesebbé tételéhez. A graffitivel akkor van probléma, ha engedély nélkül, illegálisan, más tulajdonát rongálva készül, és ha nem művészi igényesség, hanem csak a balhékeresés vezeti az alkotóját.

 

További információ Nikon One-ról:
https://www.facebook.com/pages/Nikon-One/256213631102083
https://www.behance.net/nikonone

SZVF
Skip to content