FELÚJÍTJÁK A MÓRA ÚTI RENDELŐT

A Széchenyi 2020 program keretében 210 millió forint európai uniós támogatás segítségével valósul meg…

A Széchenyi 2020 program keretében 210 millió forint európai uniós támogatás segítségével valósul meg Szolnokon a „Móra úti rendelő újjáépítése” című projekt.

Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül meghirdetett TOP-6.6.1-15 „Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése” című pályázati felhívásra benyújtott „Móra úti rendelő újjáépítése” című, TOP-6.6.1-15-SL1-2016-00001 azonosító számú támogatási kérelmével 100 %-os mértékű vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A Támogatási Szerződés 2016. október 3-án került aláírásra.

Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata a megítélt támogatáson kívül bruttó 1.270.000,- Ft biztosításával járul hozzá a fejlesztéshez. A projekt keretében az alapellátási tevékenységeket fejlesztik: a házi gyermekorvosi ellátást és a védőnői szolgálatot. A kötelező alapellátási szolgáltatásokon túl egy multifunkcionális helyiség kialakítása is része a projektnek, ami egészségfejlesztési feladatok ellátására, preventív szolgáltatásoknak és egészségfejlesztő programoknak fog helyet adni az új épületben.

A Móra Ferenc úti rendelő Szolnok város belterületén, az Ady Endre úttól északra elterülő lakótelepi környezetben fekszik. Közvetlen környezetében több emeletes lakóépületek és a lakóterület funkciójához tartozó közhasznú épületek (bölcsőde, óvoda, orvosi rendelő, üzletépületek) találhatóak. A Móra Ferenc úti rendelőben 6 házi gyermekorvosi praxis és 7 védőnői körzet lakosainak ellátása történik. Az épület infrastrukturális szempontból már rossz állapotban volt, magas fenntartási költséggel működött, akadálymentesítése nem volt megoldott.

A projekt keretében fejlesztésre kerül két alapellátási funkció: a házi gyermekorvosi ellátás és a védőnői szolgálat.

A fejlesztés eredményeként minden házi gyermekorvos külön rendelőben kerül elhelyezésre, továbbá az emeleti szinten a védőnői tanácsadók száma is emelkedni fog a jelenlegihez képest.

Az orvosi és védőnői szolgáltatások külön emeleten kerülnek elkülönítésre. Az épületnek egy közös bejárata lesz, és egy központi szélfogón keresztül lehet megközelíteni a szinteket. A védőnői szolgálathoz való akadálymentes eljutás érdekében egy 630 kg teherbírású belső lift is elhelyezésre kerül.

A földszinten lesz elhelyezve a 6 önálló orvosi rendelő a hozzá tartozó személyzeti vizesblokk, a nemenkénti beteg WC, akadálymentes WC, illetve takarítószertár. A külön bejárattal kialakított fertőző beteg vizsgáló az épületen belül is megközelíthető lesz a személyzet részére.

A váró helyiség befogadóképessége kb. 54 fő, amely új várótermi bútorzattal és 12 db pólyázó hellyel kerül berendezésre.

Az emeleti szinten a védőnői szolgálatnak lesz kialakítva 3 iroda és 2 tanácsadó helyiség. Továbbá itt kap helyet az egészségfejlesztési feladatok ellátására, megelőző ellátások nyújtására alkalmas és nélkülözhetetlen, multifunkcionális helyiség 1 további irodahelyiséggel. Az emeleten szintén ki lesz alakítva egy személyzeti vizesblokk, nemenkénti beteg WC, akadálymentes WC és takarítószertár.

A személyzet részére pedig egy közös teakonyha is kialakításra kerül.

A 48 fő befogadására alkalmas váróhelyiség várótermi bútorzattal kerül berendezésre.

A fejlesztés eredményeként a megújuló energiaforrások beépítése az épületek gazdaságosabb, korszerűbb üzemeltetése érdekében kerül megvalósításra.

A hatályos jogszabályoknak megfelelően a projekt további részét képezi a kötelezően előírt darabszámú akadálymentes parkolóhely, valamint kerékpártároló és babakocsi tároló kialakítása.

A fejlesztés több mint 3000 lakost, 6 orvost, továbbá védőnőket és asszisztenseket érint. A házi gyermekorvosi ellátás esetében a Móra úti orvosi rendelőkben jelenleg 6 orvos rendel, az ellátási körzetének lakosságszáma: 3.324 fő a bejelentkezettek száma 3.519 fő. A fejlesztéssel érintett védőnői szolgálat ellátási körzeteinek összlakosságszáma: 1.576 fő.

A projekt elősegíti a fejlesztendő praxisban, illetve körzetben működő orvosok és védőnők megtartását. A munkafeltételek minőségének javítása révén a projekt hozzájárul a munkahelymegtartáshoz, az életminőség javításához és a munkaképesség fenntartásához.

A fejlesztési területet 2017. április 11-én átvette a nyertes kivitelező. Megkezdődtek a munkálatok, melyek várhatóan idén októberben érnek véget.

Jelenleg a fejlesztés alatt álló területen bontási munkák zajlanak.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2017. október 31.

 

További információ kérhető:

Tompa Zsuzsanna, kommunikációs projektmenedzser

+36-20/228-3029, tompa@szvf.hu

SZVF
Skip to content