SAJTÓKÖZLEMÉNY

Új Széchényi TervSikeresen megvalósult a nyugati városrész rehabilitációja szolnokon

 

Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata sikeresen zárta a „Szolnok, Nyugati városrész szociális rehabilitációja” című kiemelt városrehabilitációs projektjét, amelyhez összesen 437.032.340.- Forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Észak-Alföldi Operatív Program megyei jogú városainak városrehabilitációs témájú kiemelt projektjavaslataihoz című pályázati kiírásán. A projekt megvalósításának időszaka 2013.09.01. – 2015.02.28. A projekt keretében kilenc utcát érintve történt meg komplex, szociális típusú városrehabilitációs fejlesztés a Meggyesi-telepen. A projekt az Európai Unió támogatásával jött létre, a támogatás intenzitása 100%, amelyhez nem volt szükség önkormányzati önerőre.

2015.02.25.

Szolnok nyugati városrészében, ismertebb nevén a Meggyesi-telepen élő emberek biztonságos élet- és lakókörnyezetének megteremtése, vonzóbb városrész kialakítása, a társadalmi leszakadás és az egyre fokozódó szegregáció megállítása – ezek voltak a projekt legfontosabb céljai, amelyet egymás hatását erősítő programelemek komplex egészeként valósított meg Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata.

A projekt keretében megtörtént a Tücsök és Hangya utcákban az 1980-as években épült leromlott műszaki állapotú önkormányzati bérlakások felújítása, amely az energiahatékonysági korszerűsítés és komfortfokozat-növelés mellett hozzájárult a minőségi lakókörnyezet kialakításához is. A humánszolgáltatási infrastruktúra fejlesztése keretében közösségi ház épült, udvarán uniós előírásoknak megfelelő játszótérrel. A közszféra szolgáltatások bővítéseként a Zöldfa utcában polgárőr központ került kialakításra, a közbiztonság növelését és a fejlesztés eredményeinek megőrzését pedig térfigyelő kamerarendszer szolgálta az ehhez kapcsolódó bűnmegelőzési, áldozattá-válást megelőző programokkal, Szomszédok Egymásért Mozgalom (SZEM) beindításával és polgárőr toborzó akciókkal.

A területen élő hátrányos helyzetű lakosság foglalkoztatási helyzetének javítása érdekében képzési, szocializációs, munkaerő-piaci esélyeket növelő képzés valósult meg. A résztvevők számának biztosítását és a képzés látogatottságát a képzés ideje alatt juttatott megélhetési hozzájárulás segítette.  A célcsoport bevonása, tájékoztatása, szolgáltató- és panasziroda működtetése, mentori tevékenység ellátása is megvalósult a projekten belül.

A pályázat keretében programalap létrehozására került sor szolnoki non-profit szervezetek számára „mini-projektek” megvalósítására közösségfejlesztés, szabadidős programok lebonyolítása, illetve az integrált településfejlesztési tevékenységhez kapcsolódó helyi társadalmi akciók szervezésére témakörökben.

A projekt legfontosabb eredménye azoknak a feltételeknek a megteremtése volt, amelyek képesek segítséget nyújtani a városrész felzárkóztatásához, az itt élő emberek életlehetőségeinek és lakhatási körülményeinek javításához, a helyi identitás fokozásához és ezáltal egy élhetőbb városrész kialakításához.

ÁTFOGÓ FELESZTÉSEK SZOLNOK NYUGATI VÁROSRÉSZÉBEN

Térfigyelő kamerák

2014. 01. 12.

Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzatának „Szolnok, Nyugati városrész szociális rehabilitációja” című projektjén belül a Meggyesi-telepen 2013. év végére egy olyan komplex térfigyelő kamerarendszert építettek ki, amely a közbiztonság növelését és a fejlesztés eredményeinek megőrzését szolgálja.

A négy darab kamerát csomópont útelágazásokban telepítették, amelyek közül hármat az Újszászi úton, egyet pedig a Tücsök utcában, az építés alatt álló közösségi ház közelében helyeztek el. A kamerák kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy a terület jellegéből adódóan feladatukat a lehető legnagyobb hatásfokkal tudják ellátni.

A csomópontokban elhelyezett fix kamerák a képveszteség nélküli gépjármű és személyi mozgásokat hivatottak megfigyelni, a mozgatható kamerák pedig a pontosabb, felnagyítható megfigyelés és beazonosítás, valamint a mozgás pontos lekövetésére szolgálnak.

A kamerák jelei mikrohullámú hálózaton keresztül a Volán székház tetején elhelyezett átjátszón keresztül jutnak a rendőrség megfigyelő központjába.

A kamerarendszer kiépítése hozzájárul a Meggyesi-telep közbiztonságának növeléséhez, a bűncselekmények visszaszorításához, az esetleges bűnelkövetők beazonosításához.

 


ÁTFOGÓ FELESZTÉSEK SZOLNOK NYUGATI VÁROSRÉSZÉBEN

2013. 10. 10.

„Szolnok, Nyugati városrész szociális rehabilitációja” címmel nyert összesen 437.032.340.- Forint vissza nem térítendő támogatást Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata az Észak-Alföldi Operatív Program megyei jogú városainak városrehabilitációs témájú kiemelt projektjavaslataihoz című pályázati kiíráson.
A projekt keretében kilenc utcát érintve valósul meg komplex, szociális típusú városrehabilitációs fejlesztés a Meggyesi-telepen. A projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg, a támogatás intenzitása 100%, amelyhez önkormányzati önerő nem szükséges.
Szolnok nyugati városrészében, ismertebb nevén a Meggyesi-telepen élő emberek biztonságos élet- és lakókörnyezetének megteremtése, vonzóbb városrész kialakítása, a társadalmi leszakadás és az egyre fokozódó szegregáció megállítása – ezek a projekt legfontosabb céljai, amelyet egymás hatását erősítő programelemek komplex egészeként kíván megvalósítani Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata.
A projekt keretében megtörténik a Tücsök és Hangya utcákban az 1980-as években épült leromlott műszaki állapotú önkormányzati bérlakások felújítása, amely az energiahatékonysági korszerűsítés és komfortfokozat-növelés mellett hozzájárul a minőségi lakókörnyezet kialakításához is. A humán szolgáltatási infrastruktúra fejlesztése keretében közösségi ház épül, udvarán uniós előírásoknak megfelelő játszótérrel,  amely a gyermekektől a nyugdíjas korosztályig kínál majd hasznos programokat. A közszféra szolgáltatások bővítéseként a  Zöldfa utcában polgárőr központ kerül kialakításra, a közbiztonság növelését és a fejlesztés eredményeinek megőrzését pedig térfigyelő kamerarendszer szolgálja az ehhez kapcsolódó bűnmegelőzési, áldozattá-válást megelőző programokkal, Szomszédok Egymásért Mozgalom (SZEM) beindításával és  polgárőr toborzó akciókkal.
A területen élő hátrányos helyzetű lakosság foglalkoztatási helyzetének javítása érdekében képzési, szocializációs, munkaerő-piaci esélyeket növelő képzés valósul meg. A résztvevők számának biztosítását és a képzés látogatottságát a képzés ideje alatt juttatott megélhetési hozzájárulás segíti. A célcsoport bevonása, tájékoztatása,  szolgáltató- és panasziroda működtetése, mentori tevékenység ellátása is megvalósul a projekten belül.
A pályázat keretében programalap létrehozására került sor szolnoki non-profit szervezetek számára „mini-projektek” megvalósítására közösségfejlesztés, szabadidős programok lebonyolítása, illetve az integrált településfejlesztési tevékenységhez kapcsolódó helyi társadalmi akciók szervezésére témakörökben.
Az önkormányzat 2013. november 8. napjáig fogadja a beérkező pályázatokat. (Bővebb információ: www.tiszafovarosa.hu).
A támogatási szerződés megkötése megtörtént, a projekt elindult és várhatóan 2015. február 28. napján zár. Legfontosabb eredménye azoknak a feltételeknek a megteremtése, amelyek képesek segítséget nyújtani a városrész felzárkóztatásához, az itt élő emberek életlehetőségeinek és lakhatási körülményeinek javításához,  a helyi identitás fokozásához és ezáltal egy élhetőbb városrész kialakításához.
Magyarország Megújúl
SZVF
Skip to content